Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (μέρος Β') των Κουτσούλη Ιάσονα και Χαρίση Άγγελου
Το κτήριο Ολύμπιον στο οποίο διαδραματίζεται το φεστιβάλ, πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TIFF) διοργανώνεται κάθε Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (πολιτιστικός οργανισμός).
Η διοργάνωση ξεκίνησε ως εθνικό φεστιβάλ το 1960 με την επωνυμία «Eβδομάδα Eλληνικού Kινηματογράφου» μέχρι και το 1965. Το 1966 ονομάστηκε «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» και λειτούργησε ως εθνικό φεστιβάλ μέχρι και το 1991. Το 1992 το Φεστιβάλ έγινε Διεθνές.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τα εξής τμήματα :
- το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών, που προβάλλονται πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο.
- το Πανόραμα των Ελληνικών Ταινιών, όπου παρουσιάζονται οι ελληνικές ταινίες της πρόσφατης παραγωγής.
- το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που παρουσιάζει μια επιλογή από τις πιο πρωτοποριακές και ανεξάρτητες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το τμήμα αυτό αποτελεί τη μετεξέλιξη του τμήματος «Νέοι Ορίζοντες».
- το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», που παρουσιάζει το πολύμορφο κινηματογραφικό τοπίο της βαλκανικής παραγωγής. [1]
- το τμήμα «Ταινίες για παιδιά» και «Νεανική οθόνη», με ειδικές προβολές για σχολεία και παιδιά.
Σε κάθε διοργάνωση υπάρχουν αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες και ρετροσπεκτίβες σε σημαντικούς δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και του ελληνικού.
Στα πλαίσια της ετήσιας διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται και η Αγορά. Το τμήμα αποτελείται από τα υπο-τμήματα Film Market (Αγορά Κινηματογραφικών Ταινιών) με τη ψηφιακή βιντεοθήκη, το Φόρουμ Συμπαραγωγών με το διαγωνισμό σχεδίων παραγωγής Crossroads και το Works in Progress (ταινίες σε εξέλιξη) όπου συμμετέχουν ταινίες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την παραγωγή από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το τμήμα αυτό συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει τον χώρο και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. [2]
Στα πλαίσια του φεστιβάλ διοργανώνονται masterclasses, συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις..
Σε παλαιότερες διοργανώσεις προβολές του φεστιβάλ είχαν γίνει και σε άλλους κινηματογράφους της πόλης.
Το φεστιβάλ βραβεύει τις καλύτερες ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα με Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Αλέξανδρο. Υπάρχουν επίσης και τα: ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας και καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Τα βραβεία τα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Επιπρόσθετα υπάρχουν και τα βραβεία κοινού για ταινίες που δεν συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (Ελληνικές, Ματιές στα Βαλκάνια).
Τέλος, απονέμονται και ανεξάρτητα βραβεία με σημαντικότερο αυτά της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).
Το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξήχθη από τις 3 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2016.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου